Social media marketing met coschedule - Leapforce (2023)

Hoe wij CoSchedule gebruiken voor onze social media marketing

Twitter, LinkedIn, MailChimp, WordPress, Instagram, Facebook … en dan ook nog de hippere platformen zoals Snapchat, Vero, hou jij het allemaal nog bij? Als startup is het moeilijk in te schatten welke platformen het beste bij je passen als je net begint met social media marketing. Waar moet je beginnen?

Voor bedrijven en growth hackers is goede social media marketing van essentieel belang. Maar net als met iedere andere growth hacking techniek, zit ook hier de kracht in het experimenteren. Want welkestrategiepast het best bij jou als bedrijf en hoe pas je dat toe? Daarom experimenteren wij bij Leapforce graag met onze eigensocial media marketingstrategie.

Social media marketing, het begin

Als je begint met social media marketing is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn talloze platformen en ditto ideeën over de social media marketingstrategie, hoe weet je nou waar je moet beginnen? Wij maakten een checklist voor een social media plan, wat je kan helpen met starten met social media marketing.

Het begin is je doelgroep vast stellen, en waar deze zich online bevindt. Zo is de doelgroep voor B2B weer heel anders dan bijvoorbeeld de consumer markt. Dat maakt beginnen met social media marketing een stuk makkelijker.

Als je je doelgroep hebt vastgesteld, en je weet waar ze zich online bevinden, weet je ook welke social media kanalen je het best kunt inzetten om engagement te creëren. Afhankelijk van de doelgroep kan dit soms wel een kanaal of 4-5 zijn, misschien zelfs wel meer. Welke kun je dan het beste gebruiken?

Er zijn twee gedachten hier: Je kunt voor een of twee platformen kiezen en daarmee experimenteren. Of je pakt een aantal kanalen tegelijk en kijkt welke het beste het beste aansluiting vindt bij je leads.

Omdat wij bij Leapforce houden van experimenteren, hebben we voor het laatste gekozen. Nu kunnen we actief vergelijken welke kanaal ons het meeste oplevert.

Het potentiële probleem met deze strategie is dat het heel tijdrovend kan zijn. We weten allemaal dat social media veel tijd in beslag kan nemen; voor je het weet ben je drie uur en talloze social media activiteiten verder. Per kanaal moet je de juiste content zoeken, deze content per kanaal plannen, inloggen, opzoeken welk tijdstip per doelgroep en kanaal het beste is etc.

Social media marketing met coschedule - Leapforce (1)

Social media marketing platform

Om dit direct goed aan te pakken gingen we opzoek naar een social media marketing tool om ons te helpen met het bijhouden van de verschillende kanalen.

Net als het uitkiezen van elke andere tool is het hier belangrijk om duidelijk te hebben wat je van je tool verwacht. Om een goede vergelijking te maken hebben we vergelijkingscriteria gebruikt zoals: aantal aangesloten social media kanalen, suggesties voor posting tijden per kanaal, prijs, aantal medewerkers, support snelheid en andere features.

Als growth hacking startup is het voor ons belangrijk om te laten zien dat we alle growth hacking technieken beheersen en niet bang zijn om te experimenteren. Dat doe je het beste door content en te zorgen dat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends. Ons uitgangspunt was dan ook ons content marketingplan, van daaruit maakten we ons social media marketing plan.

Hoewel de twee nauw met elkaar vervlochten zijn, is het niet hetzelfde. Content marketing tackelt alles wat met content te maken heeft, terwijl social media marketing zich richt op de verschillende strategieën per social media platform. Want op LinkedIn heb je een ander publiek dan op Instagram.

Content marketing focust zich op de ‘message‘ die je organisatie of bedrijf naar buiten brengt. Social media marketing daarentegen heeft alles te maken met de manier waarop je tegen je doelgroep praat en waar je ze bereikt.

Maar hoe verbind je dat gemakkelijk met je social media marketing plan zonder dat het heel veel extra tijd kost?

Eerst experimenteerden we met Tweetdeck. Dat was gemakkelijk om de Twitterfeed bij te houden, maar we moesten nog steeds alles handmatig inplannen voor zowel Twitter als de andere platformen.

Daarna stapten we over op Buffer. Voor social media management was het al een hele stap in de goede richting. Het was heel gemakkelijk om een goed schema op te zetten, maar er miste iets. Om een stuk content te herhalen moest je alles bijvoorbeeld er handmatig een aantal keer inzetten.

Sinds het vrij vroege begin stapten we over naar CoSchedule. Hiermee kunnen we niet alleen onze social media marketing in goede banen leiden, onze gehele (content) marketing plan is hier ondergebracht en alle andere marketingactiviteiten kunnen we hier uitwerken.

Waarom we voor CoSchedule kozen

Voor ons kwam CoScheduledus voor social media marketing als winnaar uit de bus. Het gemak en de manier waarop het ons tijd bespaart, de prijs en het aantal kanalen die we aan CoSchedule kunnen verbinden was doorslaggevend.

Daarnaast is CoSchedule perfect voor ons als growth hacking agency. We kunnen niet alleen heel gemakkelijk onze eigen social media beheren, maar ook die van onze klanten. Het scheelt een hoop tijd om niet overal in te moeten loggen. PlusCoScheduleis heel overzichtelijk wat weer helpt om een betere content planning te maken.

Op het agency plan kun je verschillende marketing kalenders beheren. Zo houden we alles in één account, maar wel alles gescheiden. Daarnaast kunnen we de verschillende kalenders heel gemakkelijk met onze klanten delen door ze alleen toegang te geven tot hun eigen kalender. Samen met de integratie met WordPress is CoSchedule een onmisbare tool voor ons geworden. Het mooie? Je kunt het ook als takenlijst gebruiken én je offline marketing evenementen erin plannen.

En nu aan de slag: content plannen

Met CoSchedule is het gemakkelijk om met een paar drukken op de knop content in te plannen. Het mooie hieraan is dat je in één handeling ook je social media marketing kan inplannen.

Social media marketing met coschedule - Leapforce (2)

Door een slimme optie in CoSchedule kun je zorgen dat je social media content zichzelf herhaalt zonder dat je alles apart moet inplannen. Aan elk stuk content kun je een social media campagne hangen.

CoSchedule integreert met verschillende social media platformen zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram en Google+. Behalve op Instagram gaat het posten van de content automatisch. Je kunt dus content voor dagen of weken vooruit plannen zonder elke dag online te moeten zijn om alles handmatig live te zetten.

Het voordeel is dat je in CoScheduleverschillende templates kunt maken. Zo kun je van te voren bepalen hoe vaak je een stuk content wilt publiceren op social media. Met een paar drukken op de knop plant CoSchedule alles voor je in en dat scheelt een hoop tijd.

Het voordeel van de templates is dat je elk soort content een eigen template kunt maken.Stel je hebt een kort stukje van 200-300 woorden, dan is dat inhoudelijk minder interessant dan een stuk van 1000-2000 woorden. Het is dan ook logisch dat je deze content vaker wilt promoten. De inhoud is natuurlijk veel nuttiger voor je lezers en geeft je leads veel meer waarde.

Social media marketing met coschedule - Leapforce (3)

Het plannen van onze social media content bestaat, zoals eerder gezegd, bij Leapforce uit drie onderdelen:

 • Blog content
 • Growth hacking tips en andere specifieke social media content
 • Content van anderen

Voor we ook maar bezig gaan met social media, beginnen we met het vaststellen van de content op onze blog. Dat zijn de pilaren waar we alle kalenders op afstemmen. Met behulp van CoSchedule worden de verschillende stukken dan verder verspreid via social media en dat is direct terug te zien in de content kalender. Op deze manier heb je dan gelijk een goed en duidelijk overzicht van de verspreiding en kun je gemakkelijk de gaten opvullen.

Social media marketing met coschedule - Leapforce (4)

Social media marketing per kanaal

Maar wat publiceer je nou op welk kanaal? Kort door de bocht: op Twitter draait alles om interactie met andere gebruikers. Op Instagram draait het vooral om mooie afbeeldingen, terwijl het op Facebook weer vooral veel om het sociale aspect en video’s draait. En dan op LinkedIn draait het weer vooral op de bedrijfsmatige kant van het ondernemen. Weten waar je doelgroep zich bevindt heeft ook grote impact op de toon die je per kanaal gebruikt.

Voor Twitter hanteren we bij Leapforce de volgende strategie: we publiceren onze eigen content zodra deze online komt. Daarnaast gebruiken we Twitter als kanaal om andere relevante content met betrekking tot growth hacking. Zo creëren we een overzicht van alle relevante stukken voor iedereen met een interesse voor growth hacking. Maar we houden het luchtig opTwittermet speciale maandag en vrijdag content.

Social media marketing met coschedule - Leapforce (5)

Op LinkedIn hanteren we weer een andere strategie. Ook daar posten we onze eigen content, maar publiceren we ook elke week een speciale growth hack van de week. Zo creëren we een serie die mensen kunnen volgen en hebben we elke week een actionable tip om direct aan de slag te gaan.

Als laatste maken we gebruik van Instagram. Ook daar publiceren we elke week de growth hack met een visueel aantrekkelijke afbeelding. En last but not least plaatsen we daar elke week een inspirerende growth hacking quote in een afbeelding in de Leapforce kleuren.

Door CoSchedule komt onze social media marketing samen in één kalender en bespaart het ons veel tijd die we anders kwijt waren met het inplannen van content. Samen met het actuele overzicht weet iedereen altijd wanneer iets online komt en wat er gepland staat.

Wat gebruiken jullie om je social media marketing in te plannen? En waar zie je nog gaten in je planning? Laat het ons weten in de comments!

FAQs

What is CoSchedule social media? ›

Social Media with CoSchedule

CoSchedule Marketing Calendar is the only marketing calendar that lets you plan all your marketing projects AND write, schedule, and publish your social messages in the same place.

Why is social media marketing so powerful? ›

By being on social, you're letting your customers know that you're there, you're open for business, and you're ready to listen. This is a great marketing tool and can help increase your brand visibility and skyrocket sales in a way that's fast and cost-effective.

What are the five key pillars of social media marketing? ›

The Five Core Pillars of Social Media Marketing
 • Strategy. Before you dive right in and publish something on social media, let's take a step back and look at the bigger picture. ...
 • Planning and Publishing. ...
 • Listening and Engagement. ...
 • Analytics and Reporting. ...
 • Advertising.

What are the 5 benefits of social media marketing? ›

15 benefits of social media marketing
 • Improve your brand.
 • Engage the audience.
 • Promote customer service.
 • Impact sales and conversion rates.
 • Become a thought leader.
 • Study the competition.
 • Improve SERP presence.
 • Boost website traffic.
Sep 12, 2022

Does CoSchedule post to Instagram? ›

What types of posts can I schedule? You can schedule single-image, multi-image (Carousel), and video posts to Instagram through CoSchedule.

How social media Promotes coworking space? ›

Your coworking space advertising should also include a social media presence. Use Twitter to engage with and promote members, share news on Facebook and use Instagram to promote curated pictures of your space and events. Consider if your budget includes room for Facebook Ads or other targeted ads on social media.

What are 4 benefits of social media marketing? ›

5 benefits of social media marketing:

Increase trustworthiness and brand recognition. Increase levels of customer service and satisfaction. Foster online community and tell authentic stories. Become part of the zeitgeist.

How effective is social media marketing? ›

Social media advertising is effective because it influences purchase decision on social media platforms. On average, 28% of people who use the internet found new products after viewing social media ads.

What is the most important thing about social media marketing? ›

Build Brand Authenticity

Engaging on social media gives brands the opportunity to build trust with potential customers, partners and talent/employees. This is especially true if other people are promoting your brand or products/services to other people.

What are the 4 E's of social media marketing? ›

As mentioned, a 4E framework of social media marketing includes: educate, empower, entertain and engage.

What are the 4 C's of social media marketing? ›

Communities, conversations, channels, and campaigns: these are the Four C's of social media marketing, and mastering these functional areas requires that you have the right tools and the right mindset.

What are the 3 main components of social marketing? ›

When looking at the definition, it is easy to spot the five main components of social marketing. They are that (1) it focuses on behavior change that is (2) voluntary using (3) marketing principles and techniques to (4) select and influence a target audience for their (5) benefit (Kotler, Roberto, & Lee, 2002).

What are 3 pros of social media? ›

Pros
 • Can spread information quickly to large amounts of people.
 • Connect people who are suffering and provide them with an opportunity for social support (e.g. those who are grieving or have certain health conditions)
 • Provides an opportunity to develop supportive online communities.
Mar 31, 2022

What is the biggest benefit of social media? ›

In general, social media groups can provide:
 • a sense of belonging and community.
 • access to support from like-minded individuals.
 • an appreciation of different perspectives.
 • reduced isolation.
 • a monitored discussion environment.

What are 3 advantages of social media? ›

Advantages of Social Media
 • Connectivity. Connectivity is among the most significant benefits of social media. ...
 • Education. The use of social media in education is commendable. ...
 • Information and Updates. ...
 • Awareness. ...
 • Share Anything With Others. ...
 • Helps in Building Communities. ...
 • Noble Cause. ...
 • Mental Health.
4 days ago

What is the most effective posting schedule for Instagram? ›

The universal best time to post on Instagram is 11 AM on Wednesdays. We found that Instagram users are the most likely to interact with content during work hours mid-day and mid-week. And that makes sense — it is a perfect time to take a break from work or school and do some scrolling. (And liking.

What are the best times to post on social media? ›

According to our 2022 survey of 1000+ marketers, the best times to post on social media – across all industries and platforms – are 6 PM to 9 PM and 12 PM to 3 PM. The best day to post is Friday.

Why is my scheduled post not showing on Instagram? ›

If your Instagram posts are not sending automatically, it could be because you have direct scheduling disabled, or because your posts don't meet the criteria for being published automatically.

How do companies use social media to engage customers? ›

Posting pictures, videos, stories, and live videos that represent your brand and attract a relevant audience. Responding to comments, shares, and likes and monitoring your reputation. Following and engaging with followers, customers, and influencers to build a community around your brand.

What are examples of social marketing? ›

Social marketing examples
 • Anti-smoking. ...
 • Healthy diet and exercise. ...
 • Health charities and organizations. ...
 • Safe driving. ...
 • Substance abuse. ...
 • Suicide and mental health awareness. ...
 • Breastfeeding. ...
 • Bullying.
Feb 3, 2023

What is the number 1 way to be successful with social media marketing? ›

Determine Your Target Audience

This is one of the most fundamental steps you should complete. It will help you establish the foundation for your entire strategy. If you don't know your audience, you don't know your customers, and you can't market your products to them correctly.

How long does it take for social media marketing to work? ›

You need to stick with a digital marketing strategy for about six to twelve months before you start to see meaningful results. It can take even longer if you are not fixing all aspects of your site (from backlinks to content to user experience), posting frequently, or providing high-quality content.

What are the keys to a successful social media strategy? ›

The first step to creating a winning social media strategy is to establish clear objectives and goals. Without goals, you have no way to measure success and return on investment (ROI). Each of your social media marketing goals should be SMART: specific, measurable, attainable, relevant and time-bound.

What is the key focus of marketing? ›

Marketing involves a business's different aspects, such as product development, advertising, sales, and distribution methods. The key purpose of marketing is to get people interested in the products or services of a company.

What are the 5 W's in marketing? ›

The 5 W's: who, what, when, where, and why (and don't forget how!). The root of problem-solving. This technique has been used for years and across the world to look at a problem from multiple angles and lead you to a solution.

What are the 4 new P's of marketing? ›

The four Ps are product, price, place, and promotion. They are an example of a “marketing mix,” or the combined tools and methodologies used by marketers to achieve their marketing objectives.

What are the 4 main categories of content marketing? ›

There are four content categories used in content creation and marketing—attraction, authority, affinity, and action. It's important to note that the four content categories are not mutually exclusive, and a single piece of content will often fit in multiple categories.

What are the three C's of social media? ›

In order to make the most of your social media marketing activities, it is crucial to make note of the three C's of social media: content, community, and commerce.

What are the 7 P's of social marketing? ›

These seven are: product, price, promotion, place, packaging, positioning and people.

What are the three A's of marketing? ›

The Roomba's stellar performance is largely the result of its ability to fully leverage the prime drivers of marketplace success, that is, the 4 A's of marketing. These are: Acceptability, Affordability, Accessibility and Awareness.

How social media impacts life? ›

However, multiple studies have found a strong link between heavy social media and an increased risk for depression, anxiety, loneliness, self-harm, and even suicidal thoughts. Social media may promote negative experiences such as: Inadequacy about your life or appearance.

Why is social media important today? ›

To stay connected with friends and family: The utmost importance of social media is that it helps in staying in touch with our loved ones. You get to know what are your friends or family doing. Even without meeting up too often, social media helps in creating and sustaining that emotional bond.

Why social media is important in our life? ›

Billions of people around the world use social media to share information and make connections. On a personal level, social media allows you to communicate with friends and family, learn new things, develop your interests, and be entertained.

How do you use CoSchedule on Instagram? ›

Schedule Posts With CoSchedule:
 1. Click the Create button in the top-right corner of your screen or the + symbol on the calendar day you want to schedule.
 2. Choose your Instagram profile in the top-left of the message editor.
 3. Add your picture or video, then fill in your text.
Jan 9, 2023

What are social media templates used for? ›

Social media templates are pre-made graphics or video files that can be edited in programs such as Adobe Photoshop, After Effects and Premiere Pro and then used to create content like Instagram Story templates or Instagram Reels.

What platforms does CoSchedule support? ›

Integrations
 • Microsoft 365 Word, Excel, and PowerPoint with CoSchedule.
 • Shopify With CoSchedule.
 • HubSpot with CoSchedule.
 • Google Docs, Sheets, and Slides with CoSchedule.
 • Evernote with CoSchedule.

Does CoSchedule Post to Facebook? ›

You can create, schedule, and post to Facebook directly through CoSchedule. Before you begin, make sure you have a Facebook account connected to CoSchedule. Note: Marketing Calendar Free plans are limited to 5 scheduled or drafted social messages at one time.

How do I add a social profile to CoSchedule? ›

Connect an Instagram Personal Profile or Creator Account to Your Calendar
 1. Log in to the correct profile at instagram.com.
 2. In CoSchedule, open your Social Profiles page, then click Connect Social Profile.
 3. Select Instagram, then Personal or Creator Instagram, then click Let's Connect.

How do I create a social media calendar? ›

6 tips to create and manage a social media content calendar
 1. Identify your social media channels. ...
 2. Conduct an audit of your social platforms. ...
 3. Decide what you want to track with your social media content calendar. ...
 4. Plan your posting cadence. ...
 5. Build out a review schedule. ...
 6. Track and report on published content.
Oct 18, 2022

What is a social media strategy? ›

Put simply, a social media strategy is a plan that outlines your social media goals, the tactics used to achieve them and metrics tracked to measure performance. Your strategy doesn't need to be complicated. What you want is a simple and specific plan with meaningful measurables.

How do you plan social media content? ›

Create Your Social Media Content Plan In 6 Steps
 1. Take Stock Of Your Social Media Accounts. ...
 2. Use A Content Plan Template Or Tool. ...
 3. Create A Content Matrix. ...
 4. Organize And Schedule Your Content. ...
 5. Track Your Social Media Analytics. ...
 6. Listen To Your Audience.
Dec 6, 2022

Who owns CoSchedule? ›

Co-Founders, Garrett Moon & Justin Walsh, started CoSchedule as a side project at their web design & custom app development agency, TodayMade. In the last decade, their idea for a blog & social media calendar has grown into a Marketing Calendar solution trusted by over 200,000+ marketers around the world.

Is there a free version of CoSchedule? ›

Choose Your All-In-One Marketing Calendar. Create your calendar free today. No credit card required.

Which is the most used social platform according to Hootsuite? ›

Usage
 • Facebook is the most-used social media platform in the world.
 • People around the world spend an average of 19.7 hours per month using Facebook.
 • Facebook is the second most popular social media channel, coming just behind WhatsApp.
Jan 26, 2023

How do I post social media on CoSchedule? ›

Use CoSchedule to publish social messages on Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, and Twitter.
...
Select the social profile(s) you'd like to post to from the drop-down menu.
 1. The profile(s) you've selected will show in the box.
 2. You can remove a profile by clicking on the thumbnail picture.

Can you tag people on CoSchedule? ›

To mention another user or page, type @ then type the name exactly as it shows on the page itself (including spaces).

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated: 11/27/2022

Views: 5304

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.